Sprogprisen.dk

Tilmeld dig Sprogdagen

Om Sprogdagen

Sprogdagen 2019 er et både fagligt og festligt arrangement. Inden årets sprogpriser bliver delt ud, kan du høre inspirerende indlæg med afsæt i årets tema. Det kommer til at foregå tirsdag d. 26. marts 2019 i København.

Her kan du se vinderteksterne fra 2018.

(Alle pladserne er optaget. Du kan evt. blive skrevet på venteliste. Alternativt kan du længere nede på siden læse mere om muligheden for at se med hjemmefra via live stream)

Årets tema

Det digitale sprog

Hvad gør teknologien ved vores kommunikation, ved vores sprog og ved os selv?

Digitaliseringen af vores kommunikation på de sociale medier giver alle umiddelbar adgang til at ytre sig. Også vores kommunikation med det offentlige Danmark sker i stigende omfang digitalt. Snart vil vi forvente at blive betjent af chatbots, så vi ikke skal vente i lange telefonkøer. Det bliver nemmere, hurtigere, og når vi selv vil.

Digitaliseringen af vores kommunikation påvirker også vores sprog og vores sproglige udtryk. Skriftsprog bliver til talesprog, vi taler til maskinerne, og maskinerne taler til os.

Vi behøver ikke længere at se hinanden i øjnene, når vi kommunikerer. Hvad betyder det for nærværet, etikken og tilliden?

Det er nogle af de tematikker, som vi kommer omkring på Sprogdagen 2019. Du kan læse det fulde program længere nede på denne side.

Praktiske oplysninger

Tidspunkt
Tirsdag d. 26. marts 2019.

Sted
Djøfs lokaler på Gothersgade 133 i København K. Vi opdaterer siden, når programmet er på plads.

Pris
Det er gratis at deltage, men du skal tilmelde dig på forhånd.

Tilmelding

Du kan tilmelde dig Sprogdagen fra onsdag d. 6. februar kl. 9.

Tilmeldingen foregår via Djøfs hjemmeside.

(Alle pladserne er optaget)

Som noget nyt kan du i år også følge med på Sprogdagen hjemmefra via live streaming. Det kan du tilmelde dig lige her, hvis du ikke nåede at sikre dig en plads. Du kan tilmelde dig live stream frem til d. 25. marts.

Program

Kl. 16:30: Velkomst

Velkomst ved Sabine Kirchmeier, direktør i Dansk Sprognævn.

OBS: Arrangementet begynder kl. 16:30. Vær derfor venligst på plads i lokalet da.

Kl. 16:35: Dagens program

Tina Reichstein, direktør i virksomheden Syntaksis og medarrangør, sætter rammen for de faglige oplæg.

Kl. 16:40: Peter Juel Henrichsen: Tal dansk, sagde robotten

Det almindelige sprog er perfekt tilpasset til hverdagens kommunikation. Hvis vi kunne tale lige så naturligt til computere og anden teknologi som til hinanden, ville det mangedoble den nytte, vi har af dem. Så langt er alle enige.

De første talegrænseflader er allerede kommet, men vi konstaterer, at de virker langt bedre på engelsk og tysk end på dansk. I dag er det store firmaer som Google og Apple, der dominerer markedet, og for dem er det danske sprog ikke et satsningsområde.

Hvordan styrker vi det danske sprog midt i en robottid?

Peter Juel Henrichsen er seniorforskervikar ved Dansk Sprognævn og arbejder med opgaver for Sprogteknologiudvalget. Han rådgiver desuden om dansk taleteknologi og datalingvistik.

Kl. 17:00: Jens Kjærum: Taler du flydende ”Siri-dansk”?

På hvilken måde påvirker talegenkendelse og taleassistenter vores talte sprog?

Konkrete og uvidenskabelige erfaringer fra mere end 15 års udvikling og implementering af taleteknologi i Dictus, hvor Jens Kjærum er direktør.

Kl. 17:20: Kim Escherich: Hvilke globale udviklingstendenser ser IBM? Hvad kan lade sig gøre? Hvad med Danmark?

Hvor bevæger teknologi og sprogteknologi sig hen, og hvad betyder det for den måde, vi arbejder og lever på? Kunstig intelligens ændrer måden, hvorpå mennesker omgås med algoritmer, så hvad sker der i denne flade i forhold til automatisering, indsigt i verden og relationen til teknologi? Og hvordan bliver vi som mennesker rustet til at få det bedste ud af udviklingen?

Kim Escherich arbejder til daglig med teknologidreven innovation, digitalisering og teknologi i IBM. Han beskriver sig selv som systemtænker og provokatør i snitfladen mellem teknologi og menneske. Han er medstifter af tænketanken Nordic Bildung, der beskæftiger sig med samfundsmæssige, organisatoriske, eksistentielle og menneskelige aspekter af ekstrem digitalisering, og er formand i den danske afdeling, folkeoplysningseksperimentariet Fremvirke.

Kl. 17:40: Pause

Et kvarters pause med lette forfriskninger.

Kl. 17:55: Martin Ruby: Facebook-sprog

Hvad er tilladt at skrive? Hvad er forbudt? Og hvad er i en gråzone?

Spørgsmål står i kø, når Facebooks globale ”Content Standards Forum” hver anden uge diskuterer ændringer i de såkaldte fællesskabsregler, som fastlægger, hvad brugerne må dele med hinanden.

Martin Ruby fortæller om regulering, som ikke er nem, fordi kulturer og normer er vidt forskellige rundt om i verden.

Martin Ruby er chef for Facebooks aktiviteter i Norden og Benelux-landene.

Kl. 18:15: Camilla Mehlsen og Vincent F. Hendricks: Digital dannelse

”Vær mere rar end nødvendigt over for alle … Tving dig til at antage det bedst mulige … Og undersøg, før du deler, videresender eller kommenterer”.

Sådan lyder tre af en række konkrete råd fra Camilla Mehlsen og professor Vincent F. Hendricks om vores færden på sociale medier.

Sidste år udgav de bogen ”Hvordan bliver vi digitalt dannede?”, og på Sprogdagen fortæller de om grænseoverskridende adfærd – og giver bud på, hvordan vi skal bruge sproget ordentligt på nettet.

Camilla Mehlsen er rådgiver, og Vincent F. Hendricks er professor.

Kl. 18:40: Prisoverrækkelser

Prisoverrækkelser, motiveringstaler, blomster, diplomer og fotos.

Kl. 19:10: Reception med mad og musik

Henrik Lorentzen, seniorredaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og medarrangør, får maden til at glide nemmere ned. Det gør han med sit band Vindfangskapellet.

Arrangementet slutter ca. kl. 20:00.

© 2018 | Sprogprisen.dk